Drie tuinen van God
In de weken naar Pasen toe lezen we in de zondagse vieringen over tuinen, met als overkoepelend thema: Het leven wint. In de Bijbelse traditie worden er drie tuinen van God genoemd: de tuin van Eden, de tuin van Gethsémané, en de tuin van het lege graf. Zo’n tuin is in de Bijbel een symbool voor een veilige plek waar God dichtbij je is, een safe place.
Het wil niet zeggen dat je in die tuin niets kwaads kan overkomen. In de tuin van Eden, hoe paradijselijk ook, staat immers ook de boom van kennis van goed en kwaad.
Die andere tuin, die van Gethsémané, bevindt zich aan de voet van de Olijfberg. Volgens de evangeliën waren Jezus en de discipelen regelmatig in die tuin te vinden. Daarom kon Judas de Heer daar gemakkelijk vinden. Ook die tuin is vast een fijne plek geweest, maar het werd ook de plek van het verraad.
Ook al is een tuin vaak een afgebakend stukje grond met een hek of om omheining, het is niet gezegd dat het kwaad er niet insluipt. Je bent er niet vanzelfsprekend veilig. Maar in de Bijbel staat de tuin symbool voor een plek waar ook de vrede van God te vinden is.
Ik las een ontroerend verhaal over een Oekraïense vrouw die midden in de puinhopen van haar gebombardeerde dorp een stukje tuin heeft aangelegd. Groen te midden van alle grijze kleurloosheid. Het lijkt een hopeloze onderneming, maar ik kan het me wel indenken. Met zo’n tuin wil je laten zien dat je niet opgeeft en dat je erop vertrouwt dat ooit die wapens worden omgesmeed tot ploegscharen. Wat een moed en wat een symbool naar buiten toe… Het leven wint.
Dit jaar valt Pasen op 20 april. Het is voor meerdere religies een bijzondere datum. In mijn agenda staat: Pasen (chr.), Pesach VIII (j.), Orthodox Pasen. Dus de westerse en de oosterse kerken vieren dit jaar op dezelfde datum hun paasfeest. Voor de joodse gelovigen is het de laatste dag van hún paasfeest; Pesach wordt gevierd van 12 – 20 april.
Als zoveel gelovigen vieren dat het leven wint, moet dat wel uitstralen naar buiten toe!
Dineke Spee